Blog Robin

Wassen in het weekend

Terwijl de druppels uit de douchekop stromen, borrelt er vanuit mijn brein inspiratie op voor een blog. Deze schrijf ik dan ook maar direct op papier, voordat deze weer uit mijn chemobrein met het douchewater wegebt. Want zo gaat het wel vaak, er schiet me iets te binnen, maar ik kan 3 minuten later niet meer in mijn brein terugvinden waarover mijn idee ging. Best hard, die realiteit. Inmiddels heb ik zo mijn maniertjes om hiermee om te gaan.

Terug naar het thema van deze blog … wassen in het weekend. De laatste jaren had dit onderwerp niet heel hoge prioriteit, maar met de stijgende energieprijzen vind ik het nog belangrijker om verantwoorde keuzes te maken. Dus heb ik besloten om alle was in het weekend te doen, weer of geen weer, vochtig of droge lucht. Het gaat gewoon gebeuren.

Gek is het eigenlijk, dat gedrag veranderen best moeilijk is. Inmiddels scheiden we al heel wat jaren trouw het afval in groenafval, papier, glas en restafval. Hoe zit dat met mijn eigen ballast? Overtollige kilo’s heb ik niet, dus dat vraagt geen energie. Ballast is er weldegelijk. De afgelopen jaren ben ik best zoekende geweest in wat mij dient en wat mij niet meer dient. Waarin steek ik energie en wat kost me energie? Vragen die best belangrijk worden als je met kanker te maken hebt gekregen.

Trek ik de vergelijking met het scheiden van afval door, dan is dit iets wat ons min of meer ‘opgelegd’ wordt. Als je plastic in de groencontainer gooit, dan krijg je een waarschuwing van de gemeente. Voor mijn eigen energiehuishouding is mijn lijf de enige die die waarschuwing kan uitdelen. Ik merk, dat ik hier in mijn leven niet veel trek meer in heb, en doe er dan ook alles aan om die waarschuwing te vermijden. Dat betekent prioriteiten stellen; Wat vind ik belangrijk? Voor mij persoonlijk is dat zelfzorg. het wordt me steeds meer duidelijk.

Nou is de was doen niet perse mijn grootste hobby, maar wassen in het weekend is ook geen ramp. Ik ervaar het steeds meer als een rustgevende bezigheid, het uit de kreukels schudden, ophangen en opvouwen. Het is te vergelijken met het gevoel van de warme druppels onder de douche en het brengt me zelfs ontspanning.

Nou moet ik wel bekennen, dat wassen onder douche wel vaker gebeurt dan alleen in het weekend. Want zeg nou zelf, zelfzorg is niet iets dat alleen in het weekend plaats zou moeten vinden…toch?