Aan het woord

Het Nije Magazine , ode aan Demi

Een droom

Al jaren liep ik met het idee om naast een professionele site voor de Nije Stichting ook een plek te hebben waar vooral alles gedeeld kan worden dat het leven een beetje leuker maakt als je kanker hebt. Want elke dag wordt er in de Nije Hoeve, centrum voor leven met en na kanker, gepraat over kwaliteit van leven…maar wat is dat nou eigenlijk en is dat niet voor iedereen anders?

Na de training die ik mocht volgen van Positieve Gezondheid viel voor mij alles op de plek. 

Positieve Gezondheid, een gedachtengoed van Machteld Huber, heeft een holistische benadering en kijkt naar het totale plaatje. Machteld heeft het allemaal opgedeeld in domeinen en met een door haar ontwikkelde methode is het al heel snel voor iedereen duidelijk waar het minder is en waar het al heel goed gaat, En jij bepaald dan zelf of je juist aan de punten wilt werken waar je wat lager scoort of dat je juist meer wilt doen aan waar het al heel goed gaat, helemaal mijn ding!

Heel enthousiast had ik de domeinnaam van het magazine al vastgelegd in de hoop dat ik ooit genoeg tijd zou hebben om te leren hoe je een online magazine opzet of dat er iemand op mijn pad zou komen die dat voor me zou kunnen doen. 

Hoe we Demi ontdekten en we samen begonnen

Via een contact op Linkedin zag ik een oproep van Demi die een leuke opdracht zocht om op af te studeren en ik benaderde haar voor een zoom meeting (we zaten nog in de lock down).

Demi gaf aan nog een aanbieding te hebben en daarmee in gesprek te gaan, maar ik zag haar ogen al glinsteren door het scherm toen ik vertelde dat ze bij ons iets mocht creëeren dat er nog niet is en dat het daarna ook nog eens zou blijven bestaan en worden voortgezet. Vol vertrouwen heb ik haar gezegd dat ze dat gesprek vooral moest aangaan, maar dat ik er zeker van was dat ze bij ons zou komen. Gelukkig was dat ook zo en na de corona kwam Demi bij ons om te beginnen aan de eerste onderzoeken. Ze had hele lijsten, vele vragen en keek vooral goed om zich heen.

Al heel snel hadden we de “look en feel” bedacht en werkte zij dat uit.

Spot on! De kleuren, de lay-out, de ideeën. Het werkt altijd een stuk makkelijker als iemand gelijk jouw visie snapt en kan vertalen.

Demi

Demi is een stille kracht, soms vergeet je gewoon dat ze er is. Ze is duidelijk gewend om zelfstandig te werken en schrijft al haar vragen en bevindingen op en zo gauw ze een opening ziet, vraagt ze keurig of er even tijd is en komt er een lading aan waar ze feed back op zou willen hebben of input om vervolgens weer stilletjes aan de slag te gaan.

In een centrum voor leven met en na kanker waar elke dag wel iets onverwachts gebeurt en waar we alles laten vallen op het moment dat er iemand is die ons nodig heeft, is dat een hele fijne eigenschap. Daarnaast is Demi bijzonder integer, weet precies wanneer ze aan tafel kan plaatsnemen om gezellig een kop thee te doen en wanneer het beter is om letterlijk wat afstand te nemen. Ik heb het genoegen gehad veel met Demi alleen te zijn op de dagen dat het niet druk was in de hoeve en ook een hele leuke en grappige kant van Demi gezien. We blijken een paar gemeenschappelijke interesses te hebben die we lekker voor ons zelf houden, maar het was bijzonder leuk om het er met elkaar over te kunnen hebben.

Ook verraste zij ons op een dag met een heerlijk bananenbrood die ze gebakken had na aanleiding van een recept dat ze geplaatst had, zo bijzonder attent!

Het magazine

Demi is in staat geweest om al mijn wilde dromen en plannen voor het magazine vorm te geven en uiteindelijk zal het pas gaan leven als we ook zelf gaan invullen met films, artikelen en meer foto’s. Ze heeft een prachtige basis gebouwd waar wij op kunnen doorbouwen en ze heeft voor de “noobs” onder ons een mooie handleiding gemaakt, waardoor we straks ook allemaal in staat zijn om zelf artikelen te plaatsen. Mijn bedoeling was ook om dit artikel eigenlijk stiekem zelf erop te zetten, maar ik bedacht me later dat ik haar niet kan “overvallen” met een ode zo vlak voor de eindstreep waar ze nog het project moet “verdedigen” tegenover haar leraren voor een eindcijfer. Ik zou het echter wel technisch gezien kunnen, daar heeft ze voor gezorgd. En zoals ik net zo zeker was dat ze wel voor ons project zou kiezen, zo zeker ben ik ook dat we haar ook in de toekomst wel kunnen benaderen als we toch nog wat extra’s willen toevoegen.

Het cijfer

Wat mij betreft krijgt Demi een 9,9! Als ik dan toch een heel klein puntje van feedback mag geven dan zou ze iets minder bescheiden mogen zijn. Iets assertiever naar de werkgever toe mag gerust als je daardoor weer verder kunt met het project. Ik snap echter ook dat in ons centrum daar niet altijd plek voor is geweest en heb het bijzonder gewaardeerd dat ze de vragen opspaarde. Voor haarzelf echter mag ze daar wel wat minder bescheiden in zijn.

Wij gaan haar bijzonder missen en wij wensen jullie allen heel veel lees plezier en hopen dat het een plek is waar iedereen ook graag terug komt om weer kwaliteit van leven te halen.

Lieve Demi, bedankt! Jij zult hier ongetwijfeld met een heel mooi cijfer mee afstuderen, maar ook wij zijn nu geslaagd met dit prachtige Nije magazine!!