Blog Robin

Een prachtig boek

Met enige regelmaat zeg ik tegen mensen: ‘Mijn geheugen is een ramp.” In de praktijk betekent dat, dat mijn korte termijn geheugen het moeilijk heeft. Concentreren en focussen vragen veel van me, ik vergeet veel en dit alles roept soms pijnlijke gevoelens bij me op en weerhouden me soms. Zo ook van het lezen van een boek met een verhaal.

Geraakt
Toen ik een poosje geleden geraakt werd door een interview dat ik zag met de auteur van een autobiografisch boek, kocht ik het boek. Het is een cadeautje aan mezelf. Ik was nieuwsgierig, want het onderwerp sprak me aan.

Ik begon te lezen en was meteen gepakt door het verhaal. Kleine stapjes, een paar pagina’s per keer lezen smaakten naar meer. Dit boek nam me sinds jaren weer eens mee naar een andere wereld. Deze wereld raakte me en nam me volledig mee in het moment. In gedachten stelde ik me voor waar de schrijver leefde en probeerde me in het gevoel van ‘één met de natuur’ voor te stellen, alsof ik zelf in deze groene heuvelachtige omgeving was.
 

Andere wereld
Me concentreren, het is echt een ding, maar ik heb geconstateerd dat ik weer een boek kan lezen. En wat voor een boek! Het is fantastisch om door geschreven woorden uit de dagelijkse realiteit meegenomen te worden naar een andere wereld. Mijn zintuigen werden door het lezen van het boek op een andere manier geprikkeld. Het lezen nam me zo mee in het moment. Hoe fijn is dat, als je even je duizenden dagelijkse gedachten kunt parkeren om ruimte te maken voor jezelf. Want dat is wel wat het lezen van het boek ook voor mij betekent… het gaf me ruimte om echt in het moment te kunnen zijn alsof ik me in die andere wereld bevond.

Een mooi verhaal
Die andere wereld speelt zich af op een eiland, waar de hoofdpersoon na het verlaten van de drukke stad een nieuw leven opbouwt. Een leven waarin de tegenslagen zich opstapelden, waar de hoofdpersoon gevraagd werd mee te gedijen met het leven in al zijn hardheid. Wat me zo raakte in het boek is de gedetailleerdheid waarmee de pijn beschreven werd en de rol die de natuur speelde in het proces van het omgaan met deze intense pijn, het proces van heling van diepe wonden.

Je eigen weg
Het boek deed me weer eens beseffen dat wat er ook in het leven gebeurt, je er je eigen weg in mag gaan vinden. Het leven in tijden van tegenslag is soms een zoektocht die diepe dalen, maar ook hoge toppen kent. De weg heb je zelf af te leggen, maar niet alleen, want als je je onderweg gedragen kunt voelen door mensen die je dierbaar zijn en vooral ook de natuur, dan voelt het minder eenzaam.