Aan het woord Nije Stichting Vrijwilliger aan het woord

“Ik hoop dat een plek als de Nije Hoeve rust kan brengen”

In de rubriek “Vrijwilliger aan het woord” laten we je kennis maken met een van de vrijwilligers die zich inzetten voor de Nije Stichting en de Nije Hoeve. Deze keer gingen we in gesprek met Wendy Vreeswijk. Wie is ze en hoe is ze bij De Nije Stichting terecht gekomen? Wij vroegen haar het hemd van het lijf.

Door een artikel waarin gezocht werd naar vrijwilligers is Wendy bij de Nije Stichting terecht gekomen. “Ik heb mij daar toen voor opgegeven. Door de contacten over het vrijwilligerswerk kwam ik in gesprek met Debby en Nicole en uiteindelijk ben ik hier aan het werk gegaan als vrijwilliger, maar ook als medewerker.” Het aanbod van de functie als coördinator kwam dan ook precies op het juiste moment. “Ik had op dat moment geen andere baan en het was een heel mooi aanbod wat ik met beide handen heb aangepakt.”

Coördinator

Wendy neemt samen met Nicole de rol van coördinator op zich, maar omdat de Nije Hoeve pas sinds februari haar deuren heeft geopend, is de invulling van deze rol nog een beetje zoeken. “We hebben onze eigen rol nog moeten vinden met elkaar binnen het team, maar voor nu gaat het vooral om evenementen coördineren. Ook doe ik de planning van de vrijwilligers.” Naast deze taken wordt er ook regelmatig gespard over hoe de Nije Hoeve het beste op de kaart gezet kan worden.

Diversiteit

Het mooiste aan haar rol voor De Nije Stichting is voor Wendy toch wel de diversiteit en de mensen waarmee je te maken krijgt. “Er zijn zoveel verschillende aspecten van jezelf wat je aan moet boren voor dit werk. De ene keer ben je in gesprek met het ziekenhuis, dan met een gast of vrijwilliger. Je moet heel veel schakelen en dat vind ik eigenlijk wel heel fijn.”

De Nije in Beweging

Naast haar functie als coördinator is Wendy ook werkzaam als vrijwilliger bij de Nije Stichting. Iedere dinsdagochtend is ze verantwoordelijk voor de Nije in Beweging, een beweeguurtje dat bestaat uit een warming-up, hartslagoefeningen en een cooling-down. Zelf is Wendy erg sportief en als ze al ergens mee zit, zorgt bewegen er vaak voor dat ze zich beter voelt. “Ik dacht wat voor mij geldt, geldt misschien wel voor meer mensen. Ik denk dat bewegen altijd beter is dan niets doen en ik gun het anderen ook.” Door een uurtje te bewegen bij de Nije Hoeve hoopt Wendy dat mensen gaan merken dat bewegen goed voor ze kan zijn.   

Inspiratie

Inspiratie voor de Nije Beweegt haalt Wendy uit het programma Nederland in Beweging. “Dat wordt uitgezonden op de tv en als mensen mee kunnen doen vanuit de woonkamer, kunnen het nooit hele ingewikkelde oefeningen zijn. Je hebt immers geen instructies nodig van bijvoorbeeld een sportleraar.” Zelf is Wendy ook geen sportinstructeur, dus hele ingewikkelde oefeningen zullen niet snel voorbijkomen.

Mooi toekomst doel

Ondanks dat Wendy nog maar drie maanden werkzaam is voor de Nije Stichting, heeft ze al wel mooie doelen voor ogen. “Ik hoop dat ook jongeren in de toekomst de Nije Stichting weten te vinden, in contact kunnen komen met lotgenoten.” Daarnaast hoopt ze ook dat de Nije Stichting lotgenoten kan bieden waar zij echt behoefte aan hebben. “Het leven van mensen met kanker staat al op z’n kop en ik hoop dat een plek als de Nije Hoeve rust kan brengen of door middel van activiteiten, gesprekken of lotgenotencontact de situatie draaglijker kan maken.”